Husker en naken finne med haglgevær og spritflaske

Jo Hage, kinosjef på Røros, Photo: copyright Anne Nyheim. mountainpeople .no

Kinosjefen på Røros vokste opp med finsk fjernsynsteater hver tirsdag , på 70- tallet.

– Jeg elsket de tirsdagene, gikk og gleda meg. Mor mi og jeg satt sammen og så på. Jeg husker spesielt ei scene, en naken finne som satt i saunaen med et haglgevær og ei spritflaske. Det traff meg.

Hvilken film  har gjort mest inntrykk på deg ?

 ”Den Andalusiske hund”. Bildet av et øyeeple som ble snitta i to, det er nok en referanse for når jeg begynte å interesse meg for film. Da var jeg ni år.

Jeg så filmer som i dag sikkert hadde hatt både 15 og 18-årsgrense, sammen med mor mi. Det var hun som dro meg inn i objektivet.

Det er ikke bare én film, det er så mange. Men som voksen er det «A clockwork orange», selvfølgelig, som har gjort størst inntrykk.

”A clockwork orange”,  den må jeg ha sett mellom 15-20 ganger.

Jeg studerte i Gøteborg, en ingeniørgrad i maskinteknikk. Der ligger den kinoen som har hatt ”A clockwork orange” lengst på programmet, i 15 år, uten avbrudd.

Jo Hage, kinosjef på Røros. Foto: copyright Anne Nyheim

Film for meg er noe med å slappe av. Det er godt å sitte og reflektere. Og så er det mye estetikk i det. Film gir grunnlag for en samtale, grunnlag for følelser. Jeg får ofte veldig følelsesmessige utbrudd når jeg ser film.

Det er ganske trygt å la tårene renne i en mørk kinosal, sjøl når du er mannfolk.

For meg som jobber som kinomaskinist, handler opplevelsen mye om lyd også. Lyd er fysisk, den setter kroppsvæsker i bevegelse.

Når jeg står bakerst i kinosalen kjenner jeg klærne mine blafre. Det hender ofte jeg går inn i salen under visninga bare for å kjenne på lyden.

Jeg har vært kinomaskinist på Røros i 18 år. Det siste halvannet året har jeg vært kinoansvarlig også. Det er en 50 % stilling, men mye av jobben med programmering er tankearbeid, og det kommer ofte når jeg har fri. Jeg jobber aldri bedre enn når jeg går tur. Det er ei lita bu i fjellet hvor jeg tenker spesielt godt, på tur dit får jeg mange idéer.

Jo Hage, Photo: copyright Anne Nyheim, Mountainpeople

Jeg ser trailere for alt som er i distribusjon i Norge, og prøver å velge filmer som mange vil se. Men vi har også onsdagsmatinéen, midt på dagen, med filmer som ikke er så kommersielle. Mer om det mellommenneskelige, det jordnære. En del folk som jobber turnus kommer da, og mange pensjonister.

Det å kunne være her og prate litt med folk før eller etter filmen, det liker jeg, og på onsdagene har jeg tid.

Røros kino har ligget jevnt mellom 9-10.500 solgte billetter i året, men i fjor begynte vi å vise film fem ganger i uka, og solgte nesten 13 tusen billetter. Det er bra, sjøl om vi helst skulle ha solgt et par tusen billetter mer i året.

Jeg går og drømmer om å lage en torsdagsklubb, bare med klassikere, skikkelig kvalitetsfilm.

For å få til det må vi ha minst 30 besøkende pr visning for å forsvare filmleia. Jeg lurer på hvor mange som kunne tenkt seg å komme fast på det ? Det finnes veldig mye film jeg har lyst til å vise.

Jo Hage, kinomaskinist, kinosjef på Røros. Photo: copyright Anne Nyheim

Jo Hage, kinosjef på Røros. Photo: copyright Anne Nyheim

Dette intervjuet ble først publisert på vår facebookside, før Jo Hage dro på filmfestivalen i Tromsø. Vil du lese mer, finner du det herKinosjef Jo Hage på TIFF, filmfestivalen i Tromsø